REDEbygger-instinkt

Med endnu større kraft end din Enneagram persontype, trækker de tre instinkter EEN-til-een, REDEbygger og NAVIgatør i dig – i vidt forskellige retninger. Identifikationen af dit primære instinkt vil hjælpe dig med at afklare dine forudsætninger for at finde din “lykke-vej” samt antagelig lægge de sidste brikker i puslespillet “hvem er jeg”…

Lad os starte beskrivelsen af dette instinkt med at fastslå, at alle mennesker, uanset hvilket af det tre instinkter, som ”styrer” én, ønsker at have tryghed, sundhed og være i komfortable omgivelser.

Mennesker, hvis basale behov udspringer fra redebygger instinktet, ser blot ud til at være særligt optaget af, hvordan de sikrer kroppen de absolut bedste betingelser for at overleve og reproducere sig. Fokus er på at samle forråd, sikre at ”reden” er behagelig og sikker, samt at forudse eventuelle trusler mod egen eller familiens velbefindende.

Det metaforiske billede på redebygger instinktet er det hårdtarbejdende og territoriale fuglepar, som grundlægger og opbygger reden, hvor familieforøgelsen skal kunne ruges ud; sikkert, varmt og trygt.

Fællesnævneren for samtlige de signalflag, som redebygger in­stinktet benytter til at gøre os opmærksom på vores basale behov, er at de alle handler om, at for at øge chancerne for at overleve og at kunne reproducere os, må vi have et konstant fokus på at holde kroppen komfortabel.

Det betyder, at dette instinkt vil søge at drage omsorg for, at kroppen til stadighed er i sikkerhed, sund og komfortabel – på alle mulige planer. Mennesker, som har redebygger instinktet som det mest fremtrædende, bruger derfor meget energi på at forberede eller forudse, hvad de skal gøre for at sikre deres krops (og dermed psykens) velbefindende fremadrettet.

Her følger et udsnit af de områder, som redebygger instinktet fokuserer på som sit domæne og gør ”os” opmærksomme på at prioritere (listen er langtfra udtømmende, og selv hvis dette er dit primære instinkt, vil du med stor sandsynlighed ikke identificere dig med alle):

 • Mad i køleskabet (og reserver i viktualierummet)
 • Lidt proviant i tasken (eller overvejelser om, hvorvidt det ikke var smart at have det)
 • Penge på kontoen (ikke nødvendigvis indestående, men overblik over, hvad der står eller overtrækkets størrelse)
 • Tøj, som både kan være pænt og praktisk (eller bare praktisk)
 • Sko, som sjældent har høje hæle eller er ubekvemme (stiletter, nej tak!)
 • Sunde og behagelige madrasser på sengene
 • Gode dyner, som sikrer god hvile
 • Tømte og vedligeholdte tagrender (så der ikke bliver utæt => vandindtrængning => fugtig og klamt => forkølelse og feber => lungebetændelse => død!)
 • Rigeligt med brænde/olie til en kold vinter
 • Olie i olietanken (redebyggere har ofte et abonnement, så man ikke skal tænke på det)
 • Behagelige og let rengørbare møbler (kan også være hyggelige, men det praktiske vil oftest gå forud for det hyggelige)
 • Privatøkonomien, forfaldne regninger og indestående på bankkonti (hvis de ikke selv styrer det, så ved de præcis, hvem der har ansvar for/styr på det)
 • Er der strøm på mobilen (som et udtryk for, at det er bekvemt og sikkert at have den til rådighed )
 • Benzin/diesel på bilen (og viden om, hvornår den var/skal til service/have sommerdæk på m.m.)


Udbyttet af at bruge ca. 10-15 minutter på at undersøge din Enneagram-profil er tonsvis af værdifulde oplysninger om DIG:

– Dine styrker
Dine faldgruber
– Din kommunikationsstil
– Din lederstil
Dine udviklingsområder
Dine stress-temaer
og en masse mere om DIG

(nogle oplysninger er belagt med en lille gebyr).